Kategorier
Avsnitt

#061 – Medborgaren, staten och massövervakningen

Hur mycket får en stat övervaka sina medborgare i ett digitaliserat samhälle? I höstas klubbades en ny lag, the Investigatory Powers Bill, igenom i Storbritannien. Den nya lagen har mött massiv kritik från många håll då den anses ge staten befogenheter att övervaka medborgare på en nivå som skulle få George Orwell att häpna. EU-domstolen har, likt tidigare i Sverige vad gäller svensk lagstiftning på området, dömt ut den då den anses vara allt för omfattande och i strid mot grundläggande rättsprinciper. Men då Storbritannien ser ut att genomföra sin brexit är det inte omöjligt att lagen blir kvar.

I ett samtal Med Thomas “Skjortan” Olofsson, entreprenör och datasäkerhetsexpert, med verksamhet i Storbritannien, fördjupar vi oss i lagstiftningen och dess vidare konsekvenser för såväl medborgare som för företag verksamma i landet.

Har du synpunkter på samtalet, frågor eller förslag på vad vi kan prata om i kommande avsnitt: Hör gärna av dig. Gärna genom att delta i diskussionerna i Facebook-gruppen Digital Samhällskunskap.

Ni kan också skicka e-post till oss på podcast@digitalsamtal.se. Digitalsamtal finns på Twitter, som @digitalsamtal.

Vi som gör Digitalsamtal är Carl Heath och Anders Thoresson.

Ett svar på ”#061 – Medborgaren, staten och massövervakningen”