Digitalsamtal kan inte runda USA:s nya president. I veckans avsnitt pratar vi om den nya presidenten utifrån poddens utgångspunkt: I första hand en diskussion om hur tekniken används för att hantera att den nya ledningen börjat styra vilken vetenskaplig information som myndigheter får kommunicera. Verktyg som normalt sett används för att skydda journalisters källor eller av medborgare i totalitära regimer dyker nu upp i tipsartiklar till amerikanska tjänstemän, skrivna av erkänt duktiga säkerhetsexperter.
Det höjs också röster för att tekniker på de stora internetföretagen ska fundera på hur den data som finns om användarna kan utnyttjas, bland annat i form av uppropet TechSolidarity. I en föreläsning från december var Bruce Schneier inne på ett liknande resonemang, när han gästade Data & Society. Ett annat exempel är Datarefuge, ett initiativ för att lagra data utanför myndigheternas servrar för att minska risken för att den raderas.
Har du synpunkter på samtalet, frågor eller förslag på vad vi kan prata om i kommande avsnitt: Hör gärna av dig. Gärna genom att delta i diskussionerna i Facebook-gruppen Digital Samhällskunskap.
Ni kan också skicka e-post till oss på podcast@digitalsamtal.se. Digitalsamtal finns på Twitter, som @digitalsamtal.
Vi som gör Digitalsamtal är Carl Heath och Anders Thoresson.
Ett svar på ”#065 – Presidenten och det tekniska motståndet”
[…] #065 – Presidenten och det tekniska motståndet […]