Sommarens stora snackis i AI-kretsar var GPT-3, en ny språkmodell från amerikanska OpenAI. Gäst i höstpremiären av Digitalsamtal är Anders Sandberg. Han hjälper oss att förstå vad GPT-3 är, hur språkmodellen fungerar och vilka möjligheter och utmaningar den ger.
I grund och botten är en språkmodell en typ av artificiell intelligens som låter datorer förstå och skapa mänsklig text. Det som gör att GPT-3, uppföljaren till GPT-2, fått så stor uppmärksamhet är givetvis att den är väldigt bra på det här. På nätet går det att hitta gott om exempel där GPT-3 används för att skapa allt från skönlitteratur till programkod till dialoger om filosofi. Det här är en teknik som kan användas för att skapa fejkade nyheter på löpande band – eller för att göra juridisk text mer begriplig.
För en mer generell diskussion om mänsklighetens förhållande till AI, lyssna gärna på förra avsnittet där Anders Sandberg gästade podden.
Har du synpunkter på samtalet, frågor eller förslag på vad kommande avsnitt kan handla om: Hör gärna av dig. Du kan skicka e-post till podcast@digitalsamtal.se. Digitalsamtal finns på Twitter, som @digitalsamtal, och på Facebook.
Digitalsamtal görs av Anders Thoresson.