“Polletten måste trilla uppåt!” Det säger Darja Isaksson i det nittonde digitalsamtalet. Hon har grundat flera digitalbyråer, bland annat Inuse och Ziggy, är medlem i statsministerns innovationssråd och nyligen utsedd till Årets opinionsbildare av Veckans Affärer.
I samtalet med Carl Heath ger Darja Isaksson bland annat sin syn på vad innovation egentligen är och vad digitaliseringen inneburit för möjligheterna *att* skapa innovation.
Hon ser stora möjligheter, nämner vård och hälsa som ett stort område, men förklarar en många gånger långsam innovationstakt med bristande ledarskap. Ett ledarskap där det saknas kunskap och förståelse för teknikens möjligheter. Som exempel på två företag där ledningen faktiskt sett varthän utvecklingen är på väg tar Darja Isaksson Netflix och Tesla.
Med rätt kunskap öppnas för möjligheterna att fatta rätt beslut, affärsmässigt men också tekniskt. Det handlar enligt henne bland annat om öppna standarder och öppen data.
Har du synpunkter på samtalet, frågor eller förslag på vad vi kan prata om i kommande avsnitt: Hör gärna av dig. Gärna genom att delta i diskussionerna i Facebook-gruppen Digital Samhällskunskap.
Ni kan också skicka e-post till oss på podcast@digitalsamtal.se. Digitalsamtal finns på Twitter, som @digitalsamtal.
Vi som gör Digitalsamtal är Carl Heath och Anders Thoresson.
2 svar på ”#019 – “Polletten måste trilla uppåt!””
[…] #019 – ”Polletten måste trilla uppåt!” […]
[…] Vad är det då som är så himla komplext och utmanande för våra kommuner i det? Kommuner har ju oftast väl inarbetade arbetssätt och metoder som har fungerat sedan många år tillbaks? Det är just det som är en stor del av utmaningen…Merparten av Sveriges kommuner har under lång tid byggt upp upp ett organisatoriska landskap som domineras av välfungerande projektbaserade arbetssätt och en klassisk linjär beslutshierarki.. Det har fungerat bra under lång tid och varit väldigt bra i den kontext de utformades för. Digitaliseringen innebär att en ny, ständigt föränderlig kontext råder. I den kontexten blir kraftigt projektbaserade arbetssätt lätt en organisatorisk flaskhals. Ska vi på allvar kunna fånga upp digitaliseringens möjligheter och de innovationer som kan komma med digitaliseringens så behöver vi också ändra våra arbetssätt. Klassiska projektmetoder går helt enkelt många gånger för långsamt. Innan projektets resultat är klart så är risken stor att både behov och omvärld hunnit förändras.Vill du veta mer om detta så lyssna på grymma Darja Isakssons föreläsning Digitaliseringens möjligheter eller på podden Digialsamtal med Carl Heath och Anders Thoresson. […]