Kategorier
Avsnitt

#211 – Digitala verktyg en förutsättning för att vården ska utvecklas

Att prata om digitalisering av vården är meningslöst. Det säger Markus Lingman i veckans avsnitt. Han är överläkare och strateg i Region Halland och jobbar bland annat med det som kallas för ”informationsdriven vård”.

– Det går inte att bedriva vård idag utan att samtidigt jobba med digitalisering.
Ska man utveckla vården måste det göras med digitala verktyg, helt enkelt. Och det lyckas man med bland annat genom att låta olika professioner mötas.

– Finns inget svar på hur man gör, det viktiga är att man börjar. Man behöver förstå att det är knöligt. Det är etik, det är juridik. Datatekniken är det enkla.

Utvecklarna förstår inte utmaningarna, användarna förstår inte potentialen. Någonstans måste man mötas. Det mötet kan bland annat komma till rätta med språkförbistringen som uppstår när ekonomer pratar i ekonomiska termer, jurister i juridiska, tekniker i tekniska och läkare i medicinska.

– Men alla vill ju egentligen samma sak: Så bra vård som möjligt för skattebetalarnas pengar, säger Markus Lingman.

Har du synpunkter på samtalet, frågor eller förslag på vad kommande avsnitt kan handla om: Hör gärna av dig. Du kan skicka e-post till podcast@digitalsamtal.se. Digitalsamtal finns på Twitter, som @digitalsamtal, och på Facebook.

Digitalsamtal görs av Anders Thoresson.

Ett svar på ”#211 – Digitala verktyg en förutsättning för att vården ska utvecklas”