Kategorier
Avsnitt

#215 – Möt curl – verktyget du använder varje dag

Om du inte drar åt det programmeringsnördiga hållet har du antagligen aldrig hört talas om curl. Men med allra största sannolikhet använder du curl varje dag.

Programmeringsbiblioteket är en oerhört vanlig byggsten i all mjukvara som skickar och tar emot information över internet. Oavsett om det är mjukvara som finns i mobiltelefoner, datorer, bilar, uppkopplade kylskåp eller något annat.

Den här veckan gästas Digitalsamtal av Daniel Stenberg. Den första versionen av curl knåpade han ihop i slutet av 1990-talet. I tjugo år var det sedan ett sidoprojekt som växte sig allt större, belönades med Polhemspriset och sedan en tid tillbaka är det hans heltidssysselsättning.

Avsnittet handlar om curl – men framför allt om alla de jämförelsevis små programbibliotek som utvecklas med öppen källkod och som utgör oerhört viktiga byggstenar för det internet vi använder varje dag. Hur finansieras projekten? Hur ser maktförhållandet ut mellan små utvecklare och jättarna som använder dem? Och – med tanke på hur centrala en del av de här projekten har blivit för internet som helhet – går det att sova gott på nätterna om man ansvarar för utvecklingen av ett av dem?

Ett svar på ”#215 – Möt curl – verktyget du använder varje dag”