Kategorier
Avsnitt

#209 – Max Schrems om integritet och rätten att ha kontroll på personuppgifter

Note to English speaking listeners: It’s just the short introduction that’s in Swedish!

Veckans avsnitt är den sista intervjun från årets upplaga av Internetdagarna. Gäst är Max Schrems, en av konferensens huvudtalare och bland annat känd för ett antal rättsprocesser gentemot Facebook.

Samtalet handlar om rätten att själv få bestämma över sin personliga information, med vem vilken data delas och hur den används. Om vad integritet är. Och om skillnaden på data och metadata, att det samlas in information om oss som vi inte ens är medvetna om existerar.

På vissa plan går det att göra saker som enskild internetanvändare, som att välja krypterade chattappar istället för e-post. På andra plan efterlyser Max Schrems nya regelverk, som liknande byggregler och livsmedelsregler skyddar användarnas integritet och data utan att de behöver tänka på det.

Intervjuer med Harper Reed, Jenny Radcliffe och danah boyd är de tre avsnitt från Internetdagarna 2019 som redan publicerats.

Har du synpunkter på samtalet, frågor eller förslag på vad kommande avsnitt kan handla om: Hör gärna av dig. Du kan skicka e-post till podcast@digitalsamtal.se. Digitalsamtal finns på Twitter, som @digitalsamtal, och på Facebook.

Digitalsamtal görs av Anders Thoresson.